Lyft dig själv högre!

20140506-152459.jpg

Att arbeta med sin självkänsla och sin självbild är en never ending story. Det är ett arbete som pågår for life. Tanken på att en ska jobba med sig själv resten av sitt liv kan givetvis kännas betungande ibland. Många vill få möjlighet att känna sig färdiga och checka av ett påbörjat arbete. Vi lär oss om livet och oss själva hela tiden. Att arbeta med sin självkänsla och att känna kärlek till sig själv fungerar inte på det sättet att det är något vi gör under en period och sedan kan checka av. Att sänka garden och arbeta för accepterans mot det egna jaget är en resa som börjar med ett första steg men som aldrig kommer att avslutas. Varför är det då viktigt att arbeta med sin självbild och självkänsla? Livet kommer att storma då och då, och med stark självkänsla kan vi stå stadigt på fötterna trots att det blåser omkring oss. Med positiv själbild behöver vi ideligen inte ifrågasätta oss själva och tvivla på vare sig prestationer eller vilka vi är när stabiliteten i livet rycks ifrån oss.

Lyfter du dig själv? Accepterar du dig själv som du är? Tycker du att du är bra oavsett hur du presterar? Jag vet, det är inte alltid enkelt. Jag vet att det kommer dagar i livet när en ifrågasätter sig själv på alla möjliga sätt. Man undrar vem man egentligen är och vad man egentligen kan i jämförelse med alla andra. Jag vet att det kommer dagar i livet när man helst vill lägga sig i fosterställning, trycka i sig socker eller skära djupa sår i handledera för att den person man är känns allt annat är tillräcklig. Vissa dagar är det enkelt att känna sig oduglig. Jag vet det. Genom att jobba med sin självkänsla och att acceptera sig själv kan du lyfta dig högre. Då behöver inte den första tanken efter en genomförd prestation vara: gjorde jag tillräckligt bra? Dög det där verkligen? Äsch, vad pinsamt dålig jag är! Nästa gång ska jag göra bättre ifrån mig! Kommer mina vänner, klasskamrater, kollegor verkligen att respektera mig och tycka om mig efter det här.

Ja, du gjorde tillräckligt bra. Ja, du är tillräcklig som du är. Ja, människor i din omgivning tycker om dig. Vi är bra, precis som vi är. Vi är bra och vi är tillräckliga, oavsett hur vi presterar. Att skilja på person och prestation är ett viktigt första steg till bättre självkänsla och mer positiv självbild. Att acceptera att man har låg självkänsla och negativ självbild är att ta ett första steg. Det är att sänka garden och våga se sig själv precis som man är. Det innebär inte att man vid första anblick kommer att tycka om det man ser, men det innebär att man har accepterat situationen. Därefter kan man göra någonting åt den. Släpp tanken på att alltid vara uppåt och rolig och glad och högpresterande och samarbetsvillig. Det finns ingen människa som är på det sättet. Tillåt dig att vara den du är, och i den personligheten ingår det också ibland att vara svag och liten och trött. Du behöver inte samarbeta och vara flexibel varje dag. Du får gråta. Att hålla fast vid en självbild som inte överensstämmer med verkligheten är bara tröttsamt. Det är att skapa en negativ självbild eftersom vi aldrig orkar eller lyckas att leva upp till den falska illusionen av oss själva.

Acceptera dig själv som du är och arbeta med att känna kärlek till dig själv. Fokusera på dina goda egenskaper och på sådant du gör bra i livet. Klappa dig själv på axeln och lyft dig själv högre. Kom ihåg att du duger. Kom ihåg att du är värdefull och att du duger som människa oavsett hur dina prestationer ser ut. Och nej, det är inte fult att vilja prestera. Det är heller inte fult att prestera. Men kom ihåg att du inte kan vara ett hundra procent på livets alla områden på en och samma gång. Ta en sak i taget och lyft också det du gör bra. Ja, det är utvecklande att lägga vikt vid vad vi kan förbättra men vi missar oerhört mycket av det vi gör riktigt bra om vi enbart fokuserar på det negativa. Öppna ögonen, se dig själv med acceptans och kärlek.

One thought on “Lyft dig själv högre!

  1. Ping: A never ending story | Susannes blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s