Jag är lycklig för det som gör mig lycklig

De senaste dagarna har jag varit gråtmild och haft överväldigande känslor. På ett bra sätt. Jag känner sådan enorm tacksamhet inför livet och varje gång jag tänker på hur lycklig jag är får jag svårt att hålla tårarna tillbaka – lyckotårar. Jag minns ju så många gånger som tårar har bränt bakom ögonlocken av motsatt anledning och jag minns så väl hur det känns att gå omkring med krossat glas i magen; dag ut och dag in. Jag vet liksom inte om de här känslostormarna är gravidhormoner eller om det helt enkelt är sådan otrolig tacksamhet inför livet. Det kanske är en kombination. Oavsett är det härligt och jag uppskattar på ett sätt att befinna mig i denna berg- och dalbana som graviditeten är. Jag har lärt mig mycket om livet de senaste månaderna. Framför allt har jag lärt mig mycket om mig själv.

Många gånger har livet gett mig erfarenhet att ingenting varar för evigt. Den lycka jag upplevt har på något sätt alltid tagit slut. Lavinartat har alltid rasat samman och tillvaron har vänt på en femöring – flertal gånger. Ofta har jag känt att kärlek och lycka är för andra människor, men inte för mig. Aldrig ren och tam. Aldrig nöjd och aldrig tillfreds. Sådana erfarenheter kan givetvis leda till att en blir litet rädd för livet, och att det brända barnet inte vill tillbaka till elden. En kan lätt få för sig att jakten på lycka, kärlek och mening med livet enbart är en lustjakt som bara låtsasmänniskor orkar med. Att det är ett skämt som vi skapar för att lura varandra.

Livet har dock lärt mig att även om ingenting är statiskt och att förändring är det enda vi inte kan förändra får en inte blunda för det ljusa i livet. Att tänka på lyckan som övergående redan när den inträffar är faktiskt alldeles jättedumt. Att inte våga vara närvarande i sina ljusglimtar blir mer som en försvarsmekanism eller ett förgörande sätt att försöka skydda sig själv från allt som kan göra ont. Att inte våga vara lycklig handlar mest troligt om rädsla och om att inte våga vara sig själv. Om en aldrig vågar avnjuta livets ljusglimtar blir det svårt att vara tillfreds. Att inte uppmärksamma eller uppskatta det ljus livet erbjuder gör tillvaron otroligt mörk och destruktiv.

Av rädsla brukade jag tänka att det flow och den lycka jag upplevde ändå skulle försvinna och bäst var att inte göra alltför stor grej av det. Eller än värre: bäst att inte säga det högt. För tänk om någon skulle tycka någonting om mig eller göra narr av mig eller ta det jag yttrade för skryt. Tänk om jag då skulle få äta upp mitt skryt med sked längre fram för att jag gjort för stor sak av lycka och framgång. Vad var det jag sa?! Torde vara en av de mest tilltryckande kommentarer. Bäst är ju att hålla saker för sig själv och att utstråla ett jämt lagomflöd av tillfredsställelse i tillvaron.

Fast nej. Loosen up. Öppna ögonen. Var ärlig mot dig själv. De flesta människor har ju som primärt behov att få uttrycka och få utlopp för våra känslor. Känslor som är stora och små och ljusa och mörka och fina och fula. Jag tror att vi öppet behöver våga vara lyckliga och tillfreds precis som öppet ledsna, sårade och rädda. Bilden vi annars får av varandra är att de känslor en själv bär på är fel och att ingen annan känner igen sig i dessa känslor. Det skapar en känsla av utanförskap och malplacering. En lycklig hund som viftar på svansen för att uttrycka sin upphetsning inför sitt nya tuggben bryr sig ju inte om att hen senare råkar trampa i bajs – hunden vågar uttrycka sin ögonblickslycka och bryr sig inte alls om det som kan tänkas komma längre fram. Hunden är lycklig i stunden men vi bryr oss fruktansvärt mycket om det där eventuella bajset så där lite längre fram. Ingen gillar förstås att trampa i bajs, men att eventuellt göra det längre fram innebär inte att den stund vi viftar på svansen av flow och lycka blir mindre värd. Tvärtom. Den stunden kan troligen lysa över det faktum att vi råkade trampa i bajs. Bara vi tillåter oss att känna lyckan.

Jag tillåter mig att vara lycklig. Jag vill vara öppet lycklig precis som jag öppet vill uttrycka och visa upp livets ruttna sidor. För båda delarna samexisterar, även om vi inte behöver göra dem förenliga med varandra. Det är okej att vara lycklig och uttrycka stolthet inför det utan att för den sakens skull skryta. Det är lika okej som att dela med sig av stunderna när vi trampar i bajs. Jag är nämligen fullständigt övertygad om att de positiva känslorna inför tillvaron ökar om vi också låter oss trampa i bajs då och då, och om vi bryr oss litet mindre om vad andra tycker om vår lycka. Var lycklig för det som gör dig lycklig – det behöver inte vara svårare än så ❤

IMG_9952

Tack för att du har visat mig vad kärlek innebär. Jag vet att jag är dålig på att diska och att jag sover för nära dig på nätterna och att jag är den slarvigaste du känner, men trots det älskar du mig mer är någonting annat. När jag fann dig fann jag också mig själv.

Annonser

4 thoughts on “Jag är lycklig för det som gör mig lycklig

  1. Hej Cilla,
    Jag skulle vilja mejla dig men hittar ingen adress någonstans här på sidan. Har du någon mejl som jag kan nå dig på?

  2. Finns en låt som du säkert hört och som jag älskar just för att den för mig sammanfattar/betyder just det du skriver om. Det är Ison och Filles ”Jag skrattar idag”. Tycker den ger den rätta känslan vad gäller det där. Jag skrattar idag. Kanske gråter jag sen… punkt. Så enkelt och så bra musik.

    • Det är en mycket bra låt och den sammanfattar verkligen den känslan jag vill förmedla. Vi vet inte vad som händer i framtiden – men dumt att inte ta ut lyckan när den bor i vårt bröst. Låt oss vara lyckliga i de stunderna lyckan finns och inte oroa oss för de hinder som möter oss längre fram. Låt oss skratta idag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s