Den relation du har med dig själv är den viktigaste relation du har

Jag hade fina samtal efter föreläsningen igår och jag fick mail där det framkom att igenkänningsfaktorn var hög. Jätteroligt med fin respons, men samtidigt är det tragiskt att så många kämpar med sig själva. Det fick mig verkligen att tänka vidare. En tjej i publiken sa att hon kämpat med sig själv, sin självbild och sin självkänsla under lång tid och tyckte inte att livet var särskilt kul. När hon väl kom över ytan kändes livet alldeles jättetrevligt och menade att det är värt att inte ge upp om sig själv. Så klart! När vi fyller livet med mening blir det meningsfullt. Därför är det viktigt att fortsätta simma. Jag pratade igår om att förändring och utveckling tar tid och att det många gånger gör ont, men att det självfallet är värt det trots all smärta. Varför? Jo, för jag tror inte att ett negativt sätt att uppfatta mig själv någonsin kan göra mig lycklig.

Och jag tänker; varför ska det ta så lång tid innan vi lyckas vända negativt till positivt? Många av oss har ju levt i 20, 30, 40 år innan självkänslan infinner sig. Vad är det vi är så rädda för? Vad tror vi ska hända om vi går emot strömmen, sträcker på ryggen och säger

JAG DUGER SOM JAG ÄR.

En annan tjej i publiken hade problem med negativa människor i omgivningen och visste inte riktigt hur hon skulle hantera det. Hon menade att hon påverkades av gnället och att det gjorde henne nedstämd och negativ. Jag förstår det. Det är svårt att inte låta sig påverkas av negativa människor. För att inte tala om energikrävande. Ofta är det vår partner eller andra människor vi har nära relationer med som får ta smällen. Lite provocerande sa jag till henne att det var upp till henne att välja väg. Att hon kan välja att lyssna på gnället och kanske rentav ta efter eller så kan hon välja att i n t e göra det. Att hon kan välja att skaffa sig ett bättre attityd och lära sig att stå emot gnället. Det handlar om att fylla på med positiva faktorer på så många sätt en kan. För det är ju så att om du inte trivs med människorna du har i din omgivning är det du som behöver skapa förändring. Du kan aldrig förändra andra människor utan du kan enbart förändra dig själv. Dessutom är det så att om du går och väntar på att någon ska förändra ditt liv kommer du att få vänta länge. Vill du ha förändring behöver du skapa den själv. Det är så enkelt och samtidigt så svårt.

På något sätt hänger ju allt ihop. Det handlar om rädsla för vad andra ska tycka och tänka. Det handlar om vi är rädda för vad andra ska tycka och tänka om vilka vi är, vad vi har för åsikter och vad vi gör. Vi söker bekräftelse och godkännande från andra. Helst ska allting rättfärdigas utifrån och baseras ofta på vad andra behöver – mycket mer sällan utifrån vad vi själva behöver.

SÄG ATT JAG DUGER DUGER DUGER.

Att sätta sina egna behov lång upp på prioriteringslistan är ju att inte bry sig om vad andra tycker. Det är ju att säga nej till förmån för sig själv. Att säga nej till människor som är negativa är ju också att säga nej till förmån för sig själv. För att kunna göra det behöver vi känna ett egenvärde. Vi behöver känna att vi är värda att prioriteras. Vi behöver känna att våra egna behov är viktiga. För det är ju så att det här med att stå upp för sig själv och sina egna behov kan vara mycket obekvämt och obehagligt. Vi kan hamna i situationer där vi blir kritiserade. Situationer där godkännande och bekräftelse från andra uteblir. Det kan hända att vi tvingas avsluta relationer med människor. Då behöver vi en stark självkänsla. Många människor vågar sig inte in i de där situationerna där en behöver stå upp för sig själv och allt det där en egentligen tycker stannar som en klump i halsen. Efteråt känner en sig svag och liten för att en inte vågade säga vad en egentligen tycker. Det är ingen positiv känsla och det stärker inte vår självbild. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att om vi hela tiden försöker vara andra människor till lags orkar vi till slut inte mer. Då springer vi in i väggen och brinner upp.

Det viktiga är inte vad andra människor tycker om dig. Det viktiga är vad du tycker om dig själv. Den relation du har med dig själv är den viktigaste relationen du har, och den relationen du har med dig själv speglar alla dina relationer. Dessutom ska vi inte glömma bort att det är lättare att tycka om en människa som är snäll mot sig själv och i förlängningen andra människor – vilket brukar synas i vår omgivning och de människor vi omger oss med. Rätt attityd drar till sig likasinnade. Fel attityd drar till sig likasinnade. Att ha en god relation med sig själv och att våga utgå från sina egna behov ger förutsättning för att skapa goda relationer med andra människor. En god relation med sig själv ger ofta positiva ringar på vattnet.

Fortsätt simma. Ge inte upp. Arbeta för att se dig själv som den viktigaste personen i ditt liv. För du är den viktigaste personen i ditt liv. Du!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s