Det är nu jag tänder till på riktigt

Jag tycker att det är viktigt att lyfta hur olika vi ser ut efter en graviditet. En del går snabbt ner i vikt och får tillbaka sin kropp. Andra får kämpa lite mer. Inget är fel – bara olika. Jag har tagit en sak i taget med min träning. Efter ett kejsarsnitt tar det vanligtvis längre tid innan en kan komma igång med rörelse och jag var noga med att inte felbelasta eller överbelasta kroppen en bra tid efter operationen. Jag har lagt fokus på att aktivera magmusklerna och jobbat med knipet i bäckenbotten. Jag har lagt mycket fokus på den viktiga kosten och satte upp ett realistiskt mål att gå ner cirka 0,5 kilo i veckan. Genom att ha realistiska, men ändå utmanande, mål är sannolikheten större att vi når våra mål. Att nå våra mål ökar motivationen. Jag blir ju peppad de veckor jag ser att kroppen blir lättare men ändå starkare. Det sporrar mig att fortsätta vilket innebär att jag kommer att kämpa vidare med min målsättning = ett smart mål. En.Sak.I.Taget.

Vissa dagar har jag känt att det går för långsamt. Jag har sneglat på dem som redan är i mål och känt en viss avund. Vissa dagar har jag känt att jag inte har tid att hålla på och gegga med tråkiga övningar som i någon mellanmjölksträning. Men! Jag vet mycket väl att om jag lägger ner tid på att göra min satsning hållbar kommer det att ge utdelning längre fram. Det blir en återkomst som är både hållbar och långsiktig. Om jag inte lägger en bra grund nu kommer jag inte att kunna träna så hårt jag vill längre fram. Om jag inte har gjort de där tråkiga övningarna som är grunden till min hållning och min styrka kommer jag inte att kunna utvecklas i den takt jag vill eftersom jag kommer att vara för svag i mag- och bäckenmuskulaturen. Och de som redan är där har ju kämpat på sitt sätt. Vi ska inte jämföra oss med andra. Min resa är min resa. Din resa är din resa.

Jag är alltså i n t e ute efter att stressa någon med min kropp. Jag vill bara visa att så här kan en se ut efter en graviditet. En del känner igen sig. Några gör det inte. Vissa är smalare än vad jag är. Somliga är det inte. Min kropp är min kropp och din kropp är din kropp. Låt oss inte hålla på och hetsa varandra utan bara visa hur olika vi är. För de flesta kvinnor tar det tid att komma tillbaka i form och jag tycker att det är viktigt att vi ger varandra den tiden. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att vi ger cred och respekt till de kvinnor som hittar tillbaka till sin form snabbt. Inget är fel – bara olika. Låt oss ha det så.

IMG_1950

Och hörrni, det är nu jag går igång och tänder till. På riktigt. Nu får jag börja arbeta lite hårdare och det innebär att utmaningen blir mer sporrande för mig. Det eggar mig att få börja ta i och svettas och anstränga mig på riktigt; mot en kropp som är mer lik min. Jag har i nuläget sex kilo kvar till målvikt. Jag stirrar mig inte blind på vikten eftersom kroppen kommer att förändras ju mer jag tränar och ju mer jag tränar desto mindre kommer vikten att spela roll. Däremot får viktminskningen fortsätta att vara ett riktmärke så länge jag har fokus på att tappa mina gravidkilon. Sen, när jag är i mål kommer jag att ha helt andra fokusområden och målsättningar.

Den här veckan är jag redo för mer och tyngre träning. Jag går in i fas två i min gravidträning. Jag känner mig så laddad och peppad och engagerad. För att inte tala om motiverad. Det innebär återigen, mina vänner, att motivation kommer och stannar kvar när vi agerar. Att göra, lite varje vecka, ökar motivationen och det leder till att vi kämpar även när det tar emot.

Annonser

One thought on “Det är nu jag tänder till på riktigt

  1. Hej! Jag är några månader efter dig som ”postpregnant” och börjar nu snegla mot motionen och känner behovet av att få tillbaka styrkan i kroppen. Bålen känns viktigast och jag undrar om du har några bra övningar du kan tipsa om för att aktivera och träna magstödet på ett effektivt och bra sätt? Tack! 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s