LILLA FRÖKEN PERFEKT OCH FULLKOMLIG

Historien om Lilla Fröken Perfekt och Fullkomlig har en början men inget slut. Det är en lång process och en resa som inte på något sätt är färdig. Resan är bara påbörjad, och jag tror inte att jag någonsin blir helt färdig. Jag har kommit långt, längre än jag trodde var möjligt för en tid sedan. Det går nämligen inte att blir good enough, trygg i sig själv, känna egenkärlek och ha god självkänsla under en tid för att sedan sluta bry sig om att tänka rätt och jobba framåt. Personlig utveckling pågår hela livet och precis som att vi behöver hålla igång kroppen fysiskt behöver vi hålla igång tankeverksamheten på rätt sätt. Det är otroligt viktigt vad vi tänker, för våra tankar är början på allt vi själva väljer att göra. Allt styrs ju på något sätt från vår hjärna.Det handlar om att hitta metoder som hjälper oss att enklare hantera livet på livets villkor. För mig handlar det om att vara närvarande i det jag gör och att tona i vad gör för stunden. Det handlar om att inte vara dömande – varje sig mot mig själv eller andra människor. Jag tränar på det – hela tiden. För att lyckas hantera oro i olika former och hitta balansen i livet behöver jag träna. Hela tiden. På yogamattan. I löparskorna. På gymmet. Hemma. Hela, hela tiden

Berättelsen om Lilla Fröken Perfekt och Fullkomlig satte fart med historien om En tjej som trodde att livet var en tävling – hon som brukade vara jag. Hon som strävade efter att vara allt på en och samma gång. Alltid glad och charmig och omtänksam och godhjärtat och smart och kreativ och attraktiv och vacker och ambitiös och rolig och spännande och passionerad och förbannat sann mot sig själv och en god vän och en bra flickvän och dotter och syster och medmänniska. Dessutom ville hon ha ett fint och städat hem och ha en bra utbildning och ett meningsfullt jobb och en bra plan för framtiden och sparpengar på banken och en smal kropp och ett välordnat yttre. Inte nog med det hade hon en checklista på vad den perfekta mannen hade för egenskaper och hur det perfekta förhållandet skulle se ut.

prestationsprinsessa2Jag blir trött av att bara skriva allt som den här tjejen ville vara. På en och samma gång. Snacka om prestationskrav. Den perfekta och fullkomliga människan finns inte. Samtidigt som hon gör det. Jag är ju allt det där, men inte fullt ut och inte hela tiden. Vissa dagar är jag en omtänksam vän och syster, andra dagar är jag glad och charmig och snygg och andra dagar är jag bara kåt, glad och tacksam. Jag kan aldrig, aldrig förvänta mig att vara allt på en och samma gång. Det leder till inre stress, prestationsångest och en känsla av otillräcklighet. Det leder till ångest. Det är orimligt.

Ibland är jag uppåt och fräsig och en fantastisk människa på alla tänkbara sätt. Ibland är jag ledsen och egoistisk och trögtänkt. En del dagar går jag till gymmet och river av ett sjuhelsikes träningspass, klär mig i spetstrosor och har energi som räcker till allt och alla. Andra dagar ligger jag på soffan med orakade ben och luktar svett, dricker ohälsosamt mycket kaffe, struntar i disken, surar över den växande tvätthögen och gnäller över sådant jag inte kan förändra. Som att det finns människor som aldrig gör något vettigt med sina liv. Inget av det måste vara bättre eller sämre egenskaper. Inget av det här måste helt och fullt definiera mig som bra eller dålig. För jag är ju allt det, eller hur?!

Att vara människa är att vara allt. Fast inte alltid och inte på en och samma gång. Hon som en gång var jag hade mest troligt föraktat tjejen med svettiga (och orakade!) armhålor eftersom hon inte passade in i den perfekta bilden hon så innerligt försökte skapa av sig själv. Vad ledde det till? Inte välmående, det ska jag säga er. Att förneka sina opassande eller obekväma sidor är förminska sig själv. Det är att stoppa huvudet i sanden och att inte acceptera sitt sanna jag. Det är inte rimligt att vara rätt igenom lyckad och lycklig och rolig och charmig och godhjärtad varje dag. Ingen människa är klanderfri. Ingen människa är kåt varje dag. För det finns ingen människa som får till allting inom livets alla områden. Som inte gör minsta fel, som aldrig gör mindre, som aldrig gör någonting halvhjärtat eller bara till 70 procent. Att tro att vi måste vara perfekta och fullkomliga hela tiden på alla plan bottnar i en övertygelse om att vi inte duger som vi är. Men det gör vi ju.

Jag duger precis lika bra de dagar jag luktar svett och låter diskberget växa precis som de dagar när jag är en fin vän och häver upp tunga vikter på gymmet. Jag duger. Hela dan, varje dag.

Jag har samlat ett antal inlägg om Lilla Fröken Perfekt och Fullkomlig. Min tanke är givetvis att nå ut till andra människor som har varit eller befinner sig i samma sits som jag en gång gjorde. För jag tror att ofantligt många människor försöker att leva det perfekta livet och strävan efter perfektion gör att vi mår dåligt. Det leder till stress och dålig självkänsla. Det leder till en känsla av att inte räcka till och duga som man är. Och det är ju fel. Förbannat fel. Idag strävar jag inte efter att vara perfekt. Idag strävar jag inte efter att vara fullkomlig. Idag strävar jag efter att leva mitt bästa liv som mitt bästa jag. Fast jag vaknade inte upp en morgon och kände mig hel. Det fungerar ju inte så. Jag har jobbat för att komma dit jag är idag, inifrån och ut, och jag kommer att fortsätta att jobba med min personliga utveckling, min hälsa och mitt välmående hela livet.

20130509-092838.jpg

Inlägget om Lilla Fröken Perfekt och Fullkomlig finner du nedan:
Lilla Fröken Perfekt och Fullkomlig part I

Lilla Fröken Perfekt och Fullkomlig part II

Lilla Fröken Perfekt och Fullkomlig part III

Lilla Fröken Perfekt och Fullkomlig part IV

Kärlek och respekt – ska det vara så jävla svårt?


För visst vill du också leva ditt bästa liv som ditt bästa jag? Det hoppas jag.

Kram Cilla

Annonser

3 thoughts on “LILLA FRÖKEN PERFEKT OCH FULLKOMLIG

  1. Tack älskade du!
    Jag hittade hit genom googling på PCOS och känner igen mig i all denna obalans du skriver om. Och detta inlägg öppnade just mina ögon för all press som förmodligen ligger till grund för både fysiska och psykiska knutar jag slagit på mig själv. Finns ingen annan beskrivning på det hela. Tack vare dig så har jag förstått ❤ Önskar dig mycket kraft på din resa att förändra och hör gärna av dig om du vill bolla idéer tillsammans. Kram/Emelie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s